×

Voor welke producten is een CE markering verplicht?

14.03.2018

Een CE markering is alleen verplicht op producten welke onder het toepassingsgebied van een of meerdere CE voorschriften vallen. Of uw product dus verplicht een CE-markering dient te hebben is afhankelijk van de CE-richtlijnen of -verordeningen. Er zijn ongeveer 30 product specifieke Europese Richtlijnen en Verordeningen. Indien een product binnen één of meerdere van deze Richtlijnen of Verordeningen valt, moet  de producent of importeur verplicht een CE-markering op het product aanbrengen.

Welke producten moeten een CE-markering hebben?

Zoals we hierboven al beschreven is een CE-markering voor bepaalde producten verplicht. Wanneer u deze producten zonder markering verhandelt binnen de EU wordt dit gezien als een economisch delict. Dit kan tot gevolg hebben dat de toezichthouder(s) uw product terug (laten) halen of u een boete conform de Warenwet opleggen.

De volgende product(groepen) moeten verplicht van een CE-markering zijn voorzien:

ChemischBouwConsumenten en werknemersbeschermingEnergie-efficiëntieElektrische en elektronische techniekGezondheidszorgMeettechniekMachinebouw en vervoermiddelen
  • Explosieven voor Civiel Gebruik
  • Pyrotechnische Artikelen
Ecologisch Ontwerp & Etikettering van Energiegerelateerde Producten
  • Meetinstrumenten (MID)
  • Niet-automatische Weegwerktuigen

Een CE-markering is niet verplicht voor volgende product(groepen):

Het is niet zo dat producten die niet verplicht een CE-markering hoeven te dragen, aan geen enkele regels of eisen hoeven te voldoen. Deze producten moeten namelijk wel voldoen aan de Richtlijn Algemene Productveiligheid. De Richtlijn Algemene Productveiligheid stelt als eis dat producenten alleen maar veilige producten in de handel mogen brengen. Zowel producten met als zonder een CE-markering moeten dus aan veiligheidseisen voldoen.

Wilt u meer weten over CE-markeringen voor producten?

Wilt u graag meer informatie ontvangen over een van de bovenstaande productgroepen en hun toepassingsgebied, neem dan vandaag nog telefonisch of per e-mail contact op met een van onze specialisten. Zij kunnen al uw vragen over CE-markeringen beantwoorden.

Wilt u liever meteen een kostenindicatie van de CE-markering voor uw product? Vraag hier vrijblijvend een offerte aan. Wij zullen vervolgens zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

    Vragen? Neem contact met ons op

    Heeft u meer vragen?

    Onze specialisten helpen u graag verder