×

Wat is een CE markering?

13.02.2018

De CE-markering is een belangrijke aanwijzing dat een product voldoet aan de wetgeving van de Europese Unie. De betekenis van de CE-markering is af te leiden uit de afkorting die voor Conformité Européenne staat. Dit betekent vrij vertaald in overeenstemming met de Europese wetgeving. Het is wel belangrijk om er bij stil te staan dat een CE-markering op een product enkel als aanwijzing dient.

Waarom een CE-markering?

De CE-markering maakt het vrije verkeer van goederen binnen de Europese markt mogelijk, ongeacht of deze producten in de EER (de lidstaten van de Europese Unie plus Noorwegen, Ijsland en Liechtenstein), in Turkije of elders zijn geproduceerd. De Lidstaten van de Europese Economische Ruimte mogen het in de handel brengen van producten met een CE-markering niet beperken tenzij er aangetoond kan worden dat een product niet aan de Europese regelgeving voldoet.
De CE-markering betekent niet dat een product in de Europese Unie geproduceerd is. De markering geeft enkel aan dat het product voldoet aan de eisen in de harmonisatiewetgeving van de EU. De CE-markering kan hierdoor worden gezien als essentiële informatie voor zowel de autoriteiten van de lidstaten als voor andere relevante partijen. De CE-markering is dus geen marketinginstrument.

Fabrikanten, importeurs en distribiteurs van non-food producten binnen de EU zijn dus wettelijk verplicht om deze van een CE-markering te voorzien. Dit is echter alleen verplicht wanneer het om producten gaat waarvoor CE-richtlijn(en) en/of -verordening(en) zijn ontwikkeld. Het verhandelen van producten zonder een CE-markering is in strijd met deze richtlijnen en/of Verordeningen en wordt door de Warenwet als een economisch delict gezien.

Het is echter ook strafbaar om een CE-markering aan te brengen op producten waar geen CE-richtlijnen en/of verordeningen voor zijn opgesteld. Indien u onzeker bent of uw product verplicht van een CE-markering moet zijn voorzien, dan kunt u altijd kosteloos contact opnemen met onze experts voor een vrijblijvende productclassificatie.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over de CE-markering?

Neem dan vandaag contact op met een van onze specialisten:

Per telefoon: +31 (0)36 202 40 12
Per e-mail of door gebruik te maken van ons contactformulier

    Vragen? Neem contact met ons op

    Heeft u meer vragen?

    Onze specialisten helpen u graag verder